Skip to main content
El festival

PROGAMA DE LA 6A EDICIÓ DEL PANÒPTIC

Sabem quantes hores passem al món digital? És equivalent a una mitja jornada? El festival aquest any va dedicat a les tensions que hi ha entre l’espai digital i el treball. Moltes de les pràctiques que duem a terme online estan vinculades a l’oci, però amaguen dinàmiques que podrien ser considerades treball: hem substituït milers de llocs laborals gestionant-nos nosaltres la compra o l’oci a plataformes, alimentem i entrenem els algoritmes amb el nostre comportament, els nostres likes i la nostra atenció es converteixen en dades que es venen a empreses i juguem a videjocs on repartim pizzes per guanyar monedes, tallem arbres per fer llenya o reposem productes de supermercat.

La seu del festival serà un any més el M|A|C Mataró Art Contemporani, l’antiga Presó de Mataró, que ens acull des de fa quatre anys i d’on som projecte resident. També tornem al Cafè Nou i ens fa molta il·lusió afegir el Foment Mataroní com a nou espai, reivindicant l’última sala de cinema que queda al centre de Mataró, espai centenari únic.

L’exposició d’arts visuals, que cada any es fa en el marc del festival, aquest any porta per títol La fàbrica transparent i es centra en el món dels videojocs. Si bé hi acostumem a pensar com en una activitat d’oci, o com en un moment d’evasió, els videojocs cada cop s’assemblen més a un complement de la jornada laboral. A la fàbrica transparent, es fa cada cop més distingir quan som dins i quan som fora. Vam encarregar a l’artista mataroní Marc Villanueva ocupar-se del comissariat d’aquest any, i ha generat una proposta que inclourà obra de Marta Azparren, Raquel Friera i Roc Parés.

A més, també tenim dues novetats: d’una banda, iniciem el Panòptic PRO, un espai dedicat als/les professionals de la cultura i l’audiovisual de Mataró per a trobar-nos, fer xarxa i conèixer altres experiències i projectes, que hem cuinat en col·laboració amb Clack Audiovisual. Per altra banda, també iniciem el projecte educatiu amb una sessió gratuïta per instituts el divendres 31 de maig al Foment.

Per parlar de treball inaugurarem amb Modern Times (Tiempos Modernos) de Charles Chaplin, pel·lícula que irònicament parla del present tot i tenir gairebé 90 anys. No poden faltar les projeccions de cinema que ja són marca del festival al Pati de la Presó: una projecció de cinema en viu duta a terme per Marta Azparren, específicament pensada per al context de Mataró el dijous 30, així com la Secció Oficial de Curtmetratges el divendres 31. El dissabte també programem dues produccions catalanes que han passat per grans festivals al Cafè Nou: Robot Dreams i Historia de Pastores.

El festival col·laborarà amb organitzacions mataronines com el Bar del Cafè Nou, que acull una sessió de PD Bingos dissabte 1 per celebrar la Festa Panòptic i entregar els premis a ritme de la millor patxanga. També col·laborem amb Aiguamoll Records, que programen el Vermut Electrònic del diumenge 2 per tancar el festival.