Panòptic PRO

Trobada de professionals amb perspectiva crítica

30 de maig a les 16:30 h – M|A|C Presó

Activitat gratuïta amb reserva prèvia

El Panòptic PRO és un espai de trobada entre professionals, programadores, comissàries i gestors culturals amb creadors i artistes catalans de naturalesa audiovisual i digital. Aquest any el Panòptic arriba amb un nou programa especial destinat a l’articulació del sector professional i formatiu del cinema i l’art amb una perspectiva crítica i transformadora.

El 2023 i 2024 hem assistit a diverses trobades informals entre professionals del sector digital, audiovisual i cultural del Maresme i hem detectat la necessitat de contribuir a la gestació d’un espai de trobada així en aquest territori. En estreta col·laboració amb altres entitats volem començar a construir aquest espai per tal d’enfortir el teixit cultural, associatiu i professional de la cultura digital i audiovisual local.

Aquesta iniciativa s’estrena amb la sisena edició del festival, comissariada pel Panòptic i la cooperativa de produccions audiovisuals CLACK. Concretament, us presentem una doble sessió de conferències amb agents professionals de referència del sector audiovisual nacional. Amb aquesta activitat es persegueix generar un espai de contaminació artística i intercanvi de coneixements per a afavorir la professionalització del nostre talent així com la seva visibilitat i mobilitat.

Programa

16:30 h – Cafè de benvinguda

17:00 h – Produir cinema avui amb Sandra Tàpia i Ariadna Dot

18:30 h – Repensar la tecnología amb Mobile Social Congress, Roc Parés i Marc Villanueva Mir

Sobre les participants

Sandra Tapia, productora executiva a Arcadia Motion Pictures. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat amb Pablo Berger, amb qui el 2013 van guanyar 10 estatuetes dels Goya per Blancanieves. També va ser la productora executiva de la pel·lícula As bestas, guardonada amb 9 Goyas el 2023. Recentment s’ha encarregat de la producció executiva de Robot Dreams, amb 4 Goyas i una nominació als Oscars, també de Pablo Berger.

Ariadna Dot, productora executiva a Lastor Media. Graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra, amb intercanvi a Tampereen Ammattikorkeakoulu de Finlandia. És reconeguda per al seu paper en la producció executiva de les pel·lícules Creatura d’Elena Martín (4 Goyas), Suro de Mikel Gurrea (2 Goyas) i Alcarràs (11 Goyas).

Mobile Social Congress, congrés que neix com un espai alternatiu al Mobile World Congress, l’objectiu del qual és generar una reflexió i consciència sobre els impactes generats amb la producció i consum d’electrònica, i fer-ne una anàlisi crítica en clau ecologista, feminista i de drets humans. El Mobile Social Congress és un espai impulsat per SETEM Catalunya, en el marc de la campanya Electrònica Justa, de trobada, reflexió i sensibilització ciutadana al voltant del model de consum i de producció d’aparells electrònics i tecnologies de la informació i la comunicació.

Roc Parés, artista investigador en comunicació interactiva. Els seus treballs artístics es caracteritzen per l’experimentació poètica i crítica amb les noves tecnologies, tot defugint plantejaments tecnosolucionistes i apostant, en canvi, per observar com ens comuniquem amb aquestes tecnologies. Des de 1995, és professor i investigador del Departament de Comunicació de la UPF. Ha presentat les seves peces en espais com el CCCB, la Fundació Joan Miró, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), la Tate Gallery (Londres), l’Art Gallery of Ontario o el Centro Cultural de España en México, entre molts altres. Roc Parés participa com artista a l’exposició del Panòptic 2024 La fàbrica transparent.

Marc Villanueva Mir desenvolupa la seva activitat artística en l’àmbit de les arts escèniques, enteses en un sentit ampli. S’interessa especialment per la idea de joc i les seves possibilitats per a la recerca artística, així com per la performativitat de la ciència, la literatura i les tecnologies digitals. Ha presentat els seus projectes en contextos com el Festival TNT (Terrassa), el Festival Fast Forward (Dresden) o la Schaubude (Berlín), i ha estat artista resident en espais com el centre d’arts Santa Mònica, el Teatre Lliure o el Frankfurt LAB. El Marc és a més el comissari de l’exposició del Panòptic 2024 La fàbrica transparent.