Cultura memètica, política i nous populismes

24 de setembre a les 19 h — M|A|C Presó

Entrada: 3€

Informació

El mem d’Internet ha passat a formar part dels codis comunicatius del s. XXI, transcendint la seva raó de ser purament humorística, per esdevenir símbol identitari i eina política. La cultura mimètica defineix les estratègies comunicatives de líders i partits polítics, que sovint es beneficien d’aquests nous codis per posar-los al servei del seu tarannà populista. Ara bé, el mem és també una eina de resistència, capaç de posar-se al servei de discursos complexos i entorn de la qual es generen comunitats de contrapoder, capaces de reinventar constantment els codis i posar-los al servei de la dissidència. En parlem amb el col·lectiu Proyecto UNA, amb el realitzador audiovisual Albert Lloreta i el periodista Pol Andiñach, membre del col·lectiu @cuellilargo.

Sobre les convidades

Proyecto UNA és una col·lectivitat millennial que té com a missió desemmascarar les noves formes de feixisme que s’amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a l’escalf dels píxels. Des del que és popular i comunitari, investiguen sobre les guerres culturals de poder en els mitjans, Internet i la realitat analògica. Estan disposades a riure ben fort des de la barricada, perquè els hi va la vida.

Albert Lloreta Ribalta (1987) és realitzador audiovisual, membre i fundador de la cooperativa audiovisual Bonobo Films. Treballa en els àmbits del documental social i cultural, el videoclip i la producció audiovisual com a eina de transformació social, així com en els àmbits del podcast i del videoblog, amb un interès especial per les qüestions inherents a la cultura digital.

Pol Andiñach (1991) és youtuber i escriptor format en periodisme. Impulsor del col·lectiu de comunicació Cuellilargo, juntament amb el realitzador Pol Mallafré, que realitza videoassajos sobre l’actualitat política a mode de discurs contrahegemònic. També és autor del llibre Tothom pot ser antifa (Tigre de Paper, 2021), un manual detallat en el qual intenta demostrar com podem lluitar contra el feixisme en el dia a dia.

Entrades