Dimarts de Vídeo – Arts Santa Mònica

25 d’abril a les 19h — Arts Santa Mònica

“Hardly working” amb Proyecto Una

Hardly Working

Total Refusal (Susanna Flock, Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf)

2022, Àustria, 20’ 30’’

Hardly working és una peça del col·lectiu austríac Total Refusal, que posa el focus en els personatges que normalment romanen en un segon pla als videojocs: els PNJ (o NPC en les seves sigles en anglès). Són personatges-no-jugadors que habiten el món digital com a extres per tal de crear una aparença de normalitat. Una bugadera, un mosso de quadra, una escombriaire i un fuster son observats amb precisió etnogràfica. Són màquines de Sísif, les rutines i patrons d’activitat dels quals, així com també els errors i les fallades en el funcionament, dibuixen una vívida analogia del treball en el sistema capitalista.

Hardly Working prioritza aquells personatges que normalment desapareixen en el rerefons dels videojocs. Aquests extres digitals no juguen un paper major en la història del joc. El seu treball no resulta en cap producte ni canvia absolutament res del seu status quo. Les seves accions no generen cap benefici social, i son executades i imposades en nom de les aparences, per tal d’assegurar l’ordre social. És en els moments en què l’algoritme de la seva existència mostra inconsistències, que el PNJ trenca la lògica de normalitat total, es mostra defectuós i se’ns fa palpablement humà.

Comentari amb Proyecto Una

Després de la projecció comptarem amb la presència de Proyecto UNA, una col·lectivitat milennial que té com a missió desemmascarar les noves formes de feixisme que s’amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a l’escalf dels píxels. Des del que és popular i comunitari, investiguen sobre les guerres culturals de poder en els mitjans, Internet i la realitat analògica. Estan disposades a riure ben fort des de la barricada, perquè els hi va la vida.

Proyecto UNA és una col·lectivitat milennial que té com a missió desemmascarar les noves formes de feixisme que s’amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a l’escalf dels píxels. Des del que és popular i comunitari, investiguen sobre les guerres culturals de poder en els mitjans, Internet i la realitat analògica. Estan disposades a riure ben fort des de la barricada, perquè els hi va la vida.

A banda de la seva activitat a Internet, Proyecto UNA ha publicat el llibre Leia, Rihanna & Trump: De cómo el feminismo ha transformado la cultura pop y de cómo el machismo reacciona con terror (Descontrol, 2019).

Fitxa

Direcció: Total Refusal (Susanna Flock, Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf)
País: Àustria
Any de producció: 2022
Gènere: Experimental, assaig
Idioma: Alemany amb subtítols al castellà
Duració: 20 minuts 30”