El Panòptic digital: Vigilància, control i poder a l’era d’Internet
Parlem dels pros i contres de la política i l’activisme en l’era digital, avantatges i riscos per a la democràcia i la ciutadania, noves formes de vigilància i monitorització i el paper que hi tenen l’ús d’algoritmes i les polítiques de privacitat.
Amb:
Karma Peiró
Periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995.
Actualment, elaborant un informe sobre els algorismes de decisió automàtica (ADM) a Catalunya, per encàrrec de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat).
Col·laboradora a l‘informe europeu “Automating Society”, coordinat per l’ONG Algorithm Watch, per explicar què són els ADM i quines aplicacions s’estan duent a terme a Europa. Capítol: “Spain” (2018)
Co-autora del reportatge d’investigació: “Desprotegides, malgrat tot“, dedicat a visibilitzar amb dades la dimensió de la violència masclista a Catalunya, amb l’objectiu de fer retiment de comptes a l’administració pública.
Coordinadora del Diploma d’Especialització Universitària en Periodisme de Dades de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna/URL.
Conferenciant en seminaris i debats relacionats amb el periodisme de dades, transparència de la informació, el retiment de comptes, les dades obertes i la transformació digital, etc.
Membre del Consell Assesor de Transparència de l’Ajuntament de Barcelona; del Consell Assesor de la Iniciativa Barcelona Open Data; i del Consell per a la Governança de la Informació i els Arxius.
+ informació a: Karmapeiro.cat
Gala Pin
Activista
Nascuda a València el 1981. Ha treballat al tercer sector, en la producció d’esdeveniments, el programari lliure i la comunicació digital. Va redactar el Pla de Barris per Montserrat, Parcel·les Cases i Fortuny de l’Ajuntament de Reus, i és coautora de diversos llibres i articles sobre temàtiques de ciutat. Veïna de Barcelona des del 2003, s’ha involucrat en la defensa del dret a l’habitatge i a la ciutat i en el moviment veïnal de la Barceloneta, on ha participat de la recuperació de la memòria cooperativa, la defensa d’un port ciutadà i el moviment contra el turisme depredador. Des de 2009 està vinculada al treball per la defensa dels drets i les llibertats a la Xarxa, i la implementació de pràctiques de tecnopolítica i democràcia en línia. L’any 2012 va entrar a la PAH.
Del 2015 al 2019 ha sigut regidora a l’Ajuntament de Barcelona, al capdavant de la regiduria del Districte de Ciutat Vella i de l’àrea de Participació i territori, dins el grup municipal de Barcelona en Comú.
Javier Toret
Psicòleg, investigador i activista
És llicenciat en Psicologia per la universitat de Màlaga. Ha estat activista d’una infinitat de moviments polítics i comunicatius, com La Casa Invisible, Indymedia estrecho, l’oficina de drets socials, la universitat nòmada, la xarxa EuroMayDay, Democracia real ya (plataforma iniciadora del moviment del 15M dels indignats), 15MpaRato. És Investigador autònom entre la psicologia, la filosofia, la política i la tecnologia.
Ha dedicat els últims anys a treballar sobre les transformacions de la subjectivitat i de les formes d’acció i organització col·lectiva en la societat xarxa i les noves formes de participació digital i democràcia en xarxa. També treballa amb tècnica d’anàlisi de dades i xarxes socials i està interessat en les relacions en tecnologia, emocions, intel·ligència col·lectiva i sistemes complexos.
És cofundador de la xarxa lliure i autogestinada N-1.cc i del grup @datanalysis15m que s’ocupa d’anàlisi de xarxes, comunicació per Internet. Ha estat membre de X.net, FcForum (fòrum internacional de la cultura lliure). S’ha ocupat en diferents projectes en treball de dinamització de la participació digital i democràcia de xarxa. Professor dels cursos ‘Radical community manager’, en l’especialitat de xarxes socials, comunicació política i eines per a organitzar-se i formar-se en Internet.
És membre i treballa el grup de recerca “Moviments, xarxes i tecnopolítica” de la UOC, en l’institut interdiscplinar d’Internet de Barcelona. És reponsable del projecte europeu Dcent per la UOC. Ha publicat al costat d’altres autors el llibre: Tecnopolítica, Internet i R-evoluciones, sobre la centralitat de les xarxes digitals en el 15M. També en el llibre col·lectiu de la universitat nòmada ‘Democràcia distribuïda’. Ha publicat l’estudi ‘Tecnopolítica i 15M: la potència de les multituds connectades’, per a la UOC/IN3 (de pròxima publicació com a llibre).
Entre els seus interessos de recerca són la ciència de xarxes, dades i teories de la complexitat aplicada i combinada a les teories de la comunicació i l’acció col·lectiva. La filosofia i la teoria política. L’anàlisi de les qüestions emocionals i de la subjectivitat imbricada en les transformacions de la societat xarxa i dins els processos polítics de canvi.
Des del 2011 estudia els moviments en xarxa en diferents parts del món. Ha treballat amb investigadors i activistes de les revoltes que van des de la primavera àrab, el 15M, occupy movement, el #YoSo132 mexicà, les revolta de gezi park o #OccupyGezi en Turquia i les de revoltes de juny de 2013 al Brasil #VemPraRua. També aquesta treballant sobre el moviments en xarxa a Hong Kong també conegut com #UmbrellaMovement #OccupyHongKong
Modera: João França, periodista