Debat

La protesta en l’era digital

Dissabte 25 de setembre a les 19h

La revolució digital ha transformat radicalment les formes de protesta, que no només han viscut canvis en el seu format offline sinó que han fet també el salt a l’espai digital. En paral·lel, els cossos policials i de seguretat, han evolucionat també incorporant les innovacions tecnològiques en la seva praxi, amb la consegüent transformació i especialització de les formes de control, vigilància i contenció de la protesta. Drons, ús de càmeres corporals, reconeixement facial, algorismes de previsió, creació de perfils socials, persecució a les xarxes etc. són algunes de les innovacions que, amb la seva incorporació, redefineixen el marc ètic de l’ordre i la seguretat ciutadana.  En aquesta xerrada volem analitzar els límits entre l’aplicació d’aquestes tecnologies a favor de la seguretat, d’una banda, i la preservació de la privacitat i els drets humans, de l’altra.

PARTICIPANTS

Enric Borràs Abelló

Enric Borràs Abelló (Barcelona, 1980) fa més de 15 anys que és periodista i s'ha especialitzat en informació vinculada al món de la seguretat, incloent-hi la vessant més tecnològica. És sotscap de Societat al diari ARA, presideix el Grup de Periodistes Ramon Barnils i ha treballat sempre entre Barcelona i Mallorca, on ha dirigit l'ARA Balears. També ha escrit per mitjans com VilaWeb i el desaparegut diari dBalears.

 

Carlos Díaz Bodoque

Llicenciat en Criminologia, Història i Màster en Relacions Internacionals. Investigador de l'ODHE (Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània) i a Shock Monitor (Observatori de l'impacte de la seguretat privada en els Drets Humans). Interessat en el fenomen de la privatització de la seguretat, el terrorisme i la seguretat humana. Algunes de les seves publicacions més recents són: "Mass Surveillance and Control of European Dissidence" (ENCO, 2021), "Blurring the monopoly on violencePrivate Military and Security Companies and coercive state power" (TNI, 2021), "Voces desde el confinamiento y la ocupación" (ODHE, 2020), "Los Tentáculos de la Ocupaciónexplotación de los recursos pesqueros del Sáhara Occidental en el marco de la ocupación del Estado marroquí" (ODHE, 2019); "La transformación del complejo militar-industrial" (Shock Monitor i Centre Delàs 2017).

 

Gemma Galdón-Clavell

La Dra. Gemma Galdón-Clavell és una veu líder en ètica tecnològica i responsabilitat algorítimica. Fundadora i CEO de la Fundació Eticas i d’Eticas Consulting, és responsable de liderar la gestió, direcció estratègica i execució de la visió d’Eticas. 

La seva experiència multidisciplinària en l’impacte social, ètic i legal de la tecnologia intensiva en dades li permet, a ella i al seu equip, dissenyar i implementar solucions pràctiques per a la protecció de dades, l’ètica, l’explicabilitat i els desafiaments de biax en la IA. Ha concebut i dissenyat el Marc d’Auditoria Algorítmica que ara serveix com a base per al producte estrella d’Eticas: l’Auditoria Algorítmica. 

El seu treball acadèmic ha estat publicat a Science and Public Policy, Information Polity, Ethics and Information Technology, Citizen Science Theory and Practice o Urban Studies, i en importants editorials acadèmiques com Routledge, Springer i Sage.

Sota el lideratge de Galdón-Clavell, Eticas ha forjat el desenvolupament d’un nou mercat en ètica digital i intel·ligència artificial de confiança, arribant a un bon nombre d’àrees: serveis socials, atenció mèdica, finances, govern, educació o ciberseguretat, entre d’altres. A través de la Fundació Eticas, és una veu líder en cercles polítics, havent assessorat organitzacions internacionals com l’OCDE, EU FRA, l’ONU o el Parlament Europeu en temes relacionats amb l’ètica aplicada i la IA responsable. També és assessora d’ètica tecnològica en organismes públics i privats internacionals, regionals i nacionals. 
Les seves contribucions combinen el rigor acadèmic, l’experiència en polítiques i el compromís de protegir les persones en els processos tecnològics mitjançant solucions i serveis pioners que tradueixen drets i valors en especificacions tècniques. ha aparegut a Forbes, Computer Weekly, Wired, El País, La Vanguardia o Cinco Días, i és una reconeguda oradora i col·laboradora en mitjans de comunicació des dels quals tracta de fer-nos canviar la forma en què pensem sobre la tecnologia.

MODERA:

Cecilia Guardati
Cecilia Guardati és una periodista i productora audiovisual argentina amb 17 anys d'experiència com a corresponsal a Espanya i Europa. El seu treball està guiat per la seva passió per la narració d'històries sobre les lluites socials per la conquesta de drets en diferents àmbits com el medi ambient, democràcia, les migracions i l'asil. Treballa amb noves eines digitals i estratègies de tecnopolítica que estan forjant la nostra cultura digital.
Actualment col·labora amb el canal de notícies TN i Canal 13, i escriu per al diari digital LPO i la revista Coolt.