Taula rodona

Apps de missatgeria i drets laborals
Reflexions entorn del fenòmen de la gig economy i les alternatives possibles

Divendres 25 de setembre a les 19:30h

Glovo, UberEats, Deliveroo, JustEat… les plataformes digitals de missatgeria ocupen un paper cada cop més rellevant en l’estil de vida contemporani. Són moltes les persones que fan ús d’aquests serveis i també moltes les que hi compten com una opció laboral fàcil i ràpida. Tanmateix, el model empresarial i les seves condicions laborals, garanteixen ampliament el benefici de les empreses però no els drets dels seus treballadors. Volem parlar de la situació actual d’un sector en creixement (especialment en el context de crisi actual) i explorar-ne  també les alternatives.

PARTICIPANTS

Melissa Renau

Melissa Renau és una estudiant de doctorat a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) interessada a estudiar tant com la innovació social i tecnològica poden contribuir a disminuir les desigualtats socioeconòmiques. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral en Dimmons com a part del projecte europeu "Platform Labour in Urban Spaces". El principal objectiu de la seva tesi és estudiar els sistemes sociotècnics de les plataformes per entendre com es poden millorar tant la flexibilitat en el lloc de treball com les millors condicions de treball dels treballadors de la plataforma. Té un màster en Sociologia a la Universitat de Barcelona i és llicenciada en Administració d'Empreses a la Universitat Pompeu Fabra. El seu treball de final de carrera "Social Blockchain Revolution" va rebre la primera posició als premis Aracoop 2017.

Riders x Derechos

Col·lectiu que lluita, a escala estatal, pels drets laborals i les condicions de vida dignes dels treballadors de repartiment a domicili, així com el futur de la classe obrera íntegrament, alertant i combatent els perills de la “flexibilització” o “uberització” del treball. Han impulsat inspeccions i judicis, la majoria guanyats. Participen activament en esdeveniments acadèmics, de moviments socials i governamentals en els quals es debat la precarietat i el futur del treball. Participa: Felipe Corredor, portaveu del col·lectiu i psicòleg social.

Coopdepedal

COOPDEPEDAL és una cooperativa de treball de Mataró centrada en serveis de missatgeria urgent local i comarcal. Ofereixen serveis de logística i missatgeria sostenible per a empreses, comerços, entitats i institucions locals. A més, la cooperativa desenvolupa projectes de formació entorn al ciclisme urbà i la promoció de l'ús de la bicicleta amb impacte social. Participa: Kiko Montoro, soci de Coopdepedal.