FEELS GOOD MAN

Pepe the frog és un innocent personatge de còmic obra del dibuixant Matt Furie, que de manera inesperada i involuntària acaba convertint-se en protagonista de mems i en símbol de la ultradreta trumpista. Feels good man narra el periple de Furie per recuperar el seu personatge de les mans d'aquells que l'han convertit en un símbol d'odi.

Direcció: Arthur Jones

País: EEUU

Any de producció: 2020

Gènere: Documental

Idioma: Anglès amb subtítols en català

Duració: 92 min

FESTIVALS I PREMIS

  • Festival de Sundance - Premi Especial del Jurat 2020
  • Zoom Igualada - Secció Oficial
  • Festival de Sao Paulo - Secció Oficial

EL DIRECTOR

El 2016, després que Pepe the frog fos declarat símbol d’odi per la Lliga anti-difamació, el seu creador Matt Furie va demanar als seus amics dibuixants (jo inclòs) que inundessin Internet amb imatges positives del Pepe. Va ser un intent de recuperar Pepe de les mans de l’alt-right. Volia ajudar a la campanya i, a més, em trobava en una posició única per a fer quelcom més. Aquesta necessitat de posar llum a la història d’en Pepe se m’havia fet urgent un any abans, l’octubre de 2015, quan el candidat presidencial Donald Trump va piular una imatge de si mateix com a Pepe a Twitter. Els mitjans estaven perplexes. Per què estava Donald Trump piulant un mem del que s’havien apropiat, entre d’altres, grups supremacistes blancs? Per a mi, en canvi, tenia tot el sentit del món. Vaig créixer al Missouri rural, envoltat d’un ambient conservador entre els vuitanta i els noranta.

Impregnant l’escenari del moment estava l’esperit tribal del Nosaltres contra ells. Al marxar de Missouri, vaig fer-me il·lustrador i animador i vaig entrar a l’escena del còmic independent, que és on per primer cop vaig topar amb en Matt.

Mentre treballava amb mitjans d’investigació al llarg dels següents anys, en Matt i jo vam desenvolupar una amistat.

Vaig ser testimoni de com en Pepe, aquest tranquil home-granota, es convertia en un fenomen d’Internet. I mentre en Matt i el món de la cultura s’esforçava per entendre el descens d’en Pepe a la foscor, sentia que  la meva trajectòria em donava un punt de vista avantatjós. Podia veure una línia directa que anava dels còmics indie als murs de missatges als fòrums d’Internet als tiradors escolars fins arribar al President dels Estats Units.

Gràcies a aquesta perspectiva i a la confiança d’en Matt, vaig saber que era hora de documentar l’espectacle d’en Pepe. El viatge ha estat qualsevol cosa menys lineal i està lluny d’haver acabat. La vida pública d’en Pepe segueix creixent i mutant en arenes que a vegades resulten llòbregues i a vegades m’omplen d’esperança. Feels good man és l’expressió del que el fenomen d’en Pepe diu del moment actual.

Arthur Jones