DEBAT

L’escletxa digital. Com la pandèmia ha accelerat els processos de digitalització i les desigualtats associades

Sembla que el món analògic desapareix. Els processos de digitalització han permeabilitzat totes les capes de la nostra vida: la formació, la feina, l'oci, la gestió de l'economia, les compres... És gràcies a aquesta digitalització en auge que, l'any 2020, davant de la primera gran pandèmia del segle, vam poder continuar comunicant-nos amb els nostres éssers estimats, estudiant i, en molts casos, treballant. Ara bé, aquest creixement imparable de la necessitat de les eines digitals posa de manifest que l'accessibilitat encara no és universal. Ja sigui per raons econòmiques, socials, d'edat o territorials, l'accés a la xarxa i a les noves tecnologies no és igual per a tothom. Per a moltes persones aquest moviment de progrés els suposa un impediment més en el seu dia a dia. Com salvem l'escletxa? Com actuar per a un procés de digitalització just, equitatiu, sostenible i humà?

PARTICIPANTS:

Jordi Clopés Esteban
@matarosensefils

Membre de Mataró sense fils des de la seva creació el 2001. En Jordi és un professional de les xarxes de telecomunicacions des de fa més de 20. Des de l'activisme, ha participat en diferents projectes de promoció del programari lliure, la cultura lliure i les xarxes lliures com Guifi.net. Durant la pandèmia, junt amb altres companys, ha engegat un projecte tecno-social anomenat Cap estudiant sense Internet. L'objectiu del projecte és iniciar projectes locals que ajudin a garantir la igualtat d'oportunitats entre estudiants en l'àmbit de la connectivitat a Internet.

 

Judith Membrives
@Lafede_cat

Judith Membrives i Llorens és graduada en comunicació i disseny multimèdia, amb especialització en investigació per a disseny. Màster de filosofia per a reptes contemporanis tecnocientíficis i actualment aspirant a doctorat en Societat, Tecnologia i Cultura. Investiga sobre les narratives al voltant del tecnosolucionisme en la implementació de la intel·ligència artificial a les administracions públiques i les contranarratives i pràctiques de resistència que sorgeixen a l'automatització de la societat. Treballa com a tècnica de digitalització a Lafede.cat, amb el focus de fomentar una digitalització coherent amb la justícia global, basada en la sobirania tecnològica i la justícia algorítmica. És també membre de la comunitat Algorights i professora col·laboradora a la UOC.

 

Maria Padró-Solanet
@f_ferrerguardia

Tècnica de recerca a la Fundació Ferrer i Guàrdia, on ha col·laborat en projectes de recerca sobre la bretxa i les desigualtats sociodigitals. Ha tractat les desigualtats digitals posant un especial focus en la infància i joventut, la relació entre les desigualtats digitals i la participació, les estratègies i reptes que planteja la capacitació digital, i les iniciatives que s'estan duent a terme per lluitar per una major inclusió digital arreu de Catalunya i Espanya. L'objectiu de la seva investigació és plantejar propostes d'acció respecte a aquesta problemàtica social. 

És graduada en Sociologia (UAB) i actualment està finalitzant el Màster en Recerca i Intervenció Psicosocial (UAB). 

Divendres 17/06/2022 a les 19:30 h

Espai: M|A|C Presó